A nem olasz anyanyelvű diákok sokféle módszerből választhatnak, hogy felfedezzék Dante anyanyelvét: "olasz tanfolyamok", "online olasz tanfolyamok" vagy "magánórák." Emellett, a kezdő olasz nyelvtanfolyam online segít abban, hogy az első lépéseidet könnyedén megtedd.

De miért ne térhetnénk le egy kicsit a kitaposott ösvényről, és választhatnánk egy alternatív utat? Mi lenne, ha az olasz kultúrán keresztül közelítenénk meg a nyelvtanulást? Képzeljünk el egy olyan módszert, ami magába foglalja az olasz színdarabokat, Silvio Pasolini vagy Dario Fo filmjeit, vagy Machiavelli írásait?

Az olasz kultúra az egyik leggazdagabb és legváltozatosabb a világon, úgyhogy merüljünk el benne és tanuljunk olaszul!

Kezdve a világhírű olasz konyhával, hiszen mindenki tudja, hogy a tanuló szívéhez a gyomrán keresztül vezet az út.

tészta
A tészta az egyik leghíresebb olasz étel.
A legjobb tanárok elérhetőek
Júlia
5
5 (7 vélemény)
Júlia
8000Ft
/óra
Gift icon
1.óra ingyenes!
Evelin
5
5 (7 vélemény)
Evelin
5000Ft
/óra
Gift icon
1.óra ingyenes!
André
5
5 (2 vélemény)
André
3000Ft
/óra
Gift icon
1.óra ingyenes!
Júlia
5
5 (7 vélemény)
Júlia
8000Ft
/óra
Gift icon
1.óra ingyenes!
Evelin
5
5 (7 vélemény)
Evelin
5000Ft
/óra
Gift icon
1.óra ingyenes!
André
5
5 (2 vélemény)
André
3000Ft
/óra
Gift icon
1.óra ingyenes!
Gyerünk!

A tészta tényleg olasz találmány?

"Mit szólnál egy olasz étteremhez?

"Menjünk el a helyi pizzériába enni".

Ez két olyan mondat, amit egész Magyarországon, sőt a világ minden táján is hallhatunk, hiszen az olasz gasztronómia meghódította a világot.

Az 5 kontinens ínyenceinek az olasz konyha gyakran azt jelenti, hogy az étkezés barátságos, ízletes, kiadós és színes lesz! A pizzéria gyakran egy népszerű, szerény hely, ahová a barátokkal, családdal vagy szerelmünkkel együtt megyünk, hogy élvezzük a finom ételek széles választékát. Az olasz gasztronómia az évek során visszatérő elemmé vált étkezési szokásainkban. Sőt, sokunk számára (főleg a diákok esetében) a tészta alapélelmiszer!

Olcsó, tápláló és rengeteg hús vagy szósz mellé illeszthető, a tészta az ínyencek királyságának királya!

Úgy tűnik azonban, hogy az olasz konyha egyik legnagyobb szimbóluma eredetileg nem a reneszánsz országából származik...

Egy legenda szerint Marco Polo a felelős azért, hogy a 13. században, az egyik kínai útját követően, tésztát importált Olaszországba! Lehet, hogy a kínaiak a recept igazi megalkotói?

Ázsiai barátaink szerencsétlenségére úgy tűnik, hogy nem... Ez egyike azoknak a városi legendáknak, amik az idők folyamán megmaradtak a kollektív tudatban. A görögök és a rómaiak voltak a híres tészta megalkotói. Már abban a korban is fogyasztották a lasagne egy változatát. A nodus, ami latinul "csomót" jelent, a tészta egy fajtája volt, amiből később a francia nyelvben a "nouilles", angolban pedig a "noodles" lett!

És hogy megerősítsük az étel itáliai eredetét, Rómában található egy Kr. e. 3 évszázadból származó sír, amelyen egy sodrófa és egy tésztaszaggató látható. Az olasz konyhát tehát nagyrészt a római ételek ihlették, de nem csak.

Az arab konyha is inspirálta őket, mivel a 3. és 4. század között Palesztinából importálták a száraztésztát vagy vermicellit.

Tudtad, hogy az olasz az egyik legelterjedtebb nyelv a világon?

Az olasz konyha és annak világuralma

Ha meg kéne határozni a világ 44 nagy konyháját, biztosan nagy lenne vita, hiszen az ízlés szubjektív dolog marad. Van, aki a fűszeres ételeket kedveli, míg mások a könnyedséget, a frissességet vagy éppen ellenkezőleg, a markáns ízeket!

Mindazonáltal az "export” szempontjából úgy tűnik, hogy az olasz, a francia, a kínai és a japán konyha a legelterjedtebbek közé tartozik manapság, éttermekkel a világ minden táján. Ez a négy ország, az étkezést sajátos művészeti ággá emelte. Beszélhetnénk még az arab, a spanyol és kisebb mértékben még az amerikai konyháról is.

De mindezen országok közül úgy tűnik, hogy Olaszországban főznek a legtöbbet a gasztronómiában a Földön és annak 5 kontinensén. Beszélhetünk tésztákról, pizzákról vagy a híres olasz sajtokról, mint a mozzarella és a parmezán!

Az olasz ételek borzasztó népszerűek. Kapaszkodjatok meg: évente közel 14 milliárd adag tésztaételt falnak fel a világon. 14 milliárd adagot!

Több forrás is azt állítja, hogy a híres pasta carbonara, amit sokan készítenek tojás helyett friss tejszínnel, a világ legtöbbet főzött receptje. Minden évben.

Azaz az olasz konyhát, és egyben a populáris kultúrát mindenhol másolják és újragondolják! Ne feledkezzünk meg a mindenkori étrendünk többi nagy klasszikusáról sem, a pizzáról, a rizottóról vagy a mozzarellás paradicsomról sem!

Olasz tanfolyamot keresel? Csekkold a Superprof tanárait!

mozzarella
A mozzarella és a pesztó is olasz ínyencségek.

Milyen olasz kifejezéseket és recepteket használunk mi is?

Az olasz konyha, zene, film és művészettörténet révén az olasz nyelv az egész világon elterjedt. Olyannyira, hogy szinte mindenhol használjuk a Dante Alighieri nyelvéből származó kifejezéseket, néha anélkül, hogy tudnánk róla!

Észre se vesszük, de olaszul beszélünk, amikor operát (vagy lírai operát) hallgatunk, zenét és zeneelméletet tanulunk (piano, concerto, a cappella, forte, crescendo, decrescendo, mezzo, tempo, presto...). A nagy zeneszerzők  például Antonio Vivaldi, Gioachino Rossini, Giuseppe Verdi, Gaetano Donizetti, Francesco Cavalli, Giacomo Puccini zenéjét hallgatva is közelebb kerül hozzánk az olasz kultúra.

A művészettörténet és az olasz történelem egy részét is megismertük már az olyan nagy festőknek köszönhetően, mint Davinci, Botticelli vagy Raffaello. Aztán ott vannak az  olyan filmsztárok, mint Roberto Benigni, Sophia Loren, Marcello Mastroianni, Monica Bellucci, Terence Hill, Claudia Cardinale, Nanni Moretti, Bud Spencer, Ettore Scola, Terence Hill, Claudia Cardinale, Nanni Moretti, Bud Spencer, Ettore Scola....

De az olasz kultúra, szókincs, kifejezések és szavak ismerete szinte mindenhol ott van, ahogyan azt már a cikk elejétől kezdve próbáljuk bemutatni. Ezt részben a világhírű konyhája receptjeinek köszönheti, amiket valószínűleg te is rendszeresen a tányérodon találsz!

Lehet, hogy az olasz nem az anyanyelved, hanem egy idegen nyelv, de már észrevétlenül is sok mindent elsajátítottál belőle!

A pizza

Ha van egy recept, ami a tésztával együtt az egész világon képviseli Olaszországot, az nyilvánvalóan a pizza!

Étteremben a barátokkal, sportesemény előtt, uzsonnára… bármikor jól esik! Rendelhetjük házhozszállítással, amikor nincs kedvünk főzni, vagy kipróbálhatjuk magunkat a konyhában… akárhogy is a "pizza" valószínűleg az egyik legelterjedtebb olasz kifejezés a világon.

A recept eredetileg a dél-olaszországi Nápolyból származik. Ma már mindenféle formában, méretben és feltétekkel találkozhatunk vele, de az eredeti pizza 35 cm átmérőjű és 2 cm vastag a széle.

Tudd meg, miért lehet az olasz a belépőd a divatszakmába...

Carpaccio

Térjünk át valami sokkal könnyedebbre.

Amikor arra gondolunk, hogy carpacciót készítünk vagy rendelünk (például marhahúsból), azonnal valami friss és finom jut eszünkbe egy kis olívaolajjal és parmezánnal.

De nem is kell jobb bizonyíték arra, hogy a carpaccio kifejezés és receptje széles körben elterjedt, minthogy mindenütt újra és újra felbukkan. Ma már elsősorban a tányéron tálalt, nagyon vékony szeleteket jelenti.

Nem ritka a fésűkagylóból, lazacból, tonhalból stb. készült carpaccio sem.

Mozzarella

A Gorgonzola vagy a parmezán világsikere ellenére a mozzarella - ezzel bizonyára te is egyetértesz - továbbra is az olasz sajtok legkelendőbbje!

A paradicsommal tálalt mozzarella az egyik legfrissebb saláta, és a kombináció bármelyik pizzának is éke lehet.

Azoknak, akik rendszeresen fogyasztják anélkül, hogy ismernék az eredetét, eláruljuk, hogy a "mozza" bivalytejből készül.

Milánói sertésborda

Ez egy másik tipikusan olasz és milánói étel! Ez a csoda egy panírozott sertésszelet, amit parmezán sajttal borítanak be, és serpenyőben barnára sütnek.

Újabb ékes bizonyítéka, hogy az olasz ételeket a világ minden táján átvették és újra és újra megfőzik, az hogy "milánói" névvel illethetünk minden parmezán sajttal panírozott ételt.

A rizottó

Akárcsak a milánói, a pizza vagy a tészta, a rizottó, egy tökéletesen olasz fogás, ma már olyan alapétel, amit mindannyian szívesen főzünk, és hozzáadjuk a saját ízlésünket és személyiségünket. A rizottó egy olyan rizs, amit olajban vagy vajban megpirítanak, mielőtt húslevessel megfőznék. Ezután mindenki saját ízlése szerint egészítheti ki. Adhatsz hozzá gombát, húst, halat, sajtot, zöldséget stb.

Főzés közben miért ne hallgatnál meg pár olasz slágert?

Lasagne

Az olaszországi olasztanfolyamod elvégzése közben vagy a  Velencébe, Rómába, Nápolyba, Toszkánába, vagy Szicíliába tett látogatás során megkóstoltad már a helyi lasagne-t?

Sokaknak ez a finom tésztaétel az abszolút kedvence.

A világ pizzériáiban és olasz éttermeiben nálunk is szinte mindig szerepel az étlapon a lasagne. Nagyon népszerű és szinte emblematikus olasz fogás.

Ma már többféle lasagne-t lehet találni: marhahússal, csirkével, lazaccal és még zöldségekkel is.

Lasagne
A lasagne mindenki kedvence, és az elkészítése sem bonyolult.

Az olasz nyelv elsajátítása tehát történhet a kultúrán és a gasztronómián keresztül is. Nem hiába mondják: a nyelvtanuló szívéhez a gyomrán keresztül vezet az út. Természetesen egy egytál étel nem elég ahhoz, hogy folyékonyan beszéljünk olaszul. Tehát, hogy tökéletesíteni akarjuk ismereteinket Dante nyelvében, ma már rengeteg különféle módszer közül választhatunk. Ott van az olasz nyelvtanulás online, a nyelviskolai nyelvtanfolyamok, az egyetemi olasz órák, és ingyen is rengeteg tananyag elérhető, ha ügyesen keresel. Miért ne fedeznéd fel a nyelvet egy olasz tanárral otthon, magánórák keretében? Csekkold a Superprof kínálatát, hogy megtaláld a neked való tanárt!

Tetszett ez a cikk? Értékeld!

5,00 (1 rating(s))
Loading...

Sütő Fanni

Szenvedélyem a nyelvtanulás és a zene, de mindig készen állok új dolgokat felfedezni. Futás, jóga, kirándulás – bármi jöhet, ami izgalmas és tágítja a látóköröm.