Te is csodálod a termelőink munkáját? Értékeled azt a fáradságos, hosszú órákig tartó munkát, amit azért végeznek, hogy étel kerülhessen az asztalainkra? Ha igen, nem vagy egyedül.

A mezőgazdaság az egész világon fontos gazdasági szektor, a mezőgazdászok pedig a legértékesebb munkavállalók közé tartoznak, és még ha sokszor nem is kapják meg a megérdemelt elismerést, ők a mindennapi élet ismeretlen hősei. Cikkünkben most a nővénytermelőké a főszerep, akiknek időnként számos akadályt kell leküzdeniük annak érdekében, hogy megóvják terményeiket.

A növénytermelést komolyan fenyegető globális felmelegedés további veszélyt jelent, amely az utóbbi időben egyre nagyobb aggodalomra ad okot. A kormányoknak ezért továbbra is támogatniuk kell a termelőket, hogy egészséges és méltányos árú friss gyümölcsökkel és zöldségekkel láthassanak el bennünket.

kártevők és meleg időjárás
A melegebb időjárás kedvez a kártevőknek.

Ebben a cikkben a klímaváltozás nővénytermesztésére gyakorolt hatásaira hívjuk fel a figyelmet és hogy milyen további veszélyekkel kell szembenéznünk, ha nem állítjuk meg a globális felmelegedést.

A legjobb Földrajz tanárok elérhetőek
Ádám
5
5 (9 vélemény)
Ádám
7500Ft
/Ft/óra
Gift icon
1.óra ingyenes!
Mária
5
5 (6 vélemény)
Mária
8000Ft
/Ft/óra
Gift icon
1.óra ingyenes!
Dorottya
5
5 (20 vélemény)
Dorottya
4000Ft
/Ft/óra
Gift icon
1.óra ingyenes!
Kata
5
5 (1 vélemény)
Kata
5000Ft
/Ft/óra
Gift icon
1.óra ingyenes!
Péter
5
5 (8 vélemény)
Péter
4000Ft
/Ft/óra
Gift icon
1.óra ingyenes!
Simon
5
5 (17 vélemény)
Simon
5000Ft
/Ft/óra
Gift icon
1.óra ingyenes!
Attila
5
5 (9 vélemény)
Attila
4500Ft
/Ft/óra
Gift icon
1.óra ingyenes!
Mátyás
5
5 (2 vélemény)
Mátyás
5500Ft
/Ft/óra
Gift icon
1.óra ingyenes!
Ádám
5
5 (9 vélemény)
Ádám
7500Ft
/Ft/óra
Gift icon
1.óra ingyenes!
Mária
5
5 (6 vélemény)
Mária
8000Ft
/Ft/óra
Gift icon
1.óra ingyenes!
Dorottya
5
5 (20 vélemény)
Dorottya
4000Ft
/Ft/óra
Gift icon
1.óra ingyenes!
Kata
5
5 (1 vélemény)
Kata
5000Ft
/Ft/óra
Gift icon
1.óra ingyenes!
Péter
5
5 (8 vélemény)
Péter
4000Ft
/Ft/óra
Gift icon
1.óra ingyenes!
Simon
5
5 (17 vélemény)
Simon
5000Ft
/Ft/óra
Gift icon
1.óra ingyenes!
Attila
5
5 (9 vélemény)
Attila
4500Ft
/Ft/óra
Gift icon
1.óra ingyenes!
Mátyás
5
5 (2 vélemény)
Mátyás
5500Ft
/Ft/óra
Gift icon
1.óra ingyenes!
Gyerünk!

A globális felmelegedés hatással van a növénytermesztésre?

Igen, ugyanis az éghajlatváltozás és a globális felmelegedés negatívan befolyásolja a növénytermesztést. A tudósok és a környezetvédők megállapították, hogy a növénytermesztés már nem olyan, mint régen, és hogy a zöldségek és gyümölcsök termesztésének módja világszerte megváltozott.

A termelők számára egyre nagyobb kihívást jelent a természeti katasztrófák elleni küzdelem és a növénytermesztés stabilitásának biztosítása.

Mivel a friss élelmiszerek árát a kereslet és a kínálat határozza meg, nem meglepő, hogy amikor az éghajlatváltozás következményei a felszínre törve komoly problémákat okoznak a természetben, a termelői ár is emelkedik.

Az alábbiakban felsorolunk néhány népszerű élelmiszert, amelyeket már most is érint az éghajlatváltozás:

  • búza
  • vörös áfonya
  • szardínia
  • mandula
  • csicseriborsó
  • mandula
  • bor
  • fésűkagyló
  • őszibarack
  • kukorica
  • kávé
  • rizs

A fenti listán szereplő néhány termény, például a búza és a rizs számos ország konyhájának alapanyaga. Ezért a termelőknek és a kormányoknak létfontosságú gyors megoldásokat találniuk, mielőtt a klímaváltozás ellehetetlenítené az alapvető élelmiszerek előállítását.

Bizonyára elgondolkodtál azon, hogyan függ a növénytermesztés az éghajlattól. Cikkünket tovább olvasva most választ kaphatsz a kérdésedre.

Hogyan befolyásolja az éghajlat a növénytermesztést?

Ha te is azok közé tartozol, akiknek nincs a kisujjukban a növénytermesztés, és akiknek fogalmuk sincs a növénytermesztés folyamatáról, feltehetőleg téged is elgondolkodtat, hogy pontosan hogyan is befolyásolja az éghajlat ezt az ágazatot.

Mindenekelőtt érdemes kihangsúlyozni, hogy a sikeres gazdálkodás a stabil és egészséges éghajlat eredménye, amit manapság a globális klímaváltozás és felmelegedés igencsak megnehezít.

Bár a ma ismert modern mezőgazdaság a technológia gyors fejlődésének köszönhetően termelékenyebbé és hatékonyabbá vált, a növénytermesztés alapvetően még mindig az éghajlati viszonyoktól függ.

Íme egy lista, amelyből láthatod, hogyan néz ki mindez a gyakorlatban:

  • A növények (gyümölcsök, zöldségek, gabonák stb.) ültetéséhez, beéréséhez és betakarításához stabil, az évszaknak megfelelő viszonyokra van szükség.
  • Az állatállomány növekedése a megfelelő mennyiségű tápláléktól, víztől, hőtől és páratartalomtól függ.
  • A megbízható éghajlat segít a termelőknek abban, hogy tudják, mely kártevők és betegségek fognak elterjedni, és így mennyi időt és erőforrást kell fordítani a gyom- és rovarirtószerekre.
  • Kevesen gondolnak bele, hogy a betakarítás befejezése után a hőmérséklet és az időjárás a tárolást és a szállítást is befolyásolja, mielőtt az élelmiszer a tányérunkra kerülne.

Éghajlatunkkal együtt a növények sikeres növekedése és betakarítása is egy törékeny folyamat, ezért nem meglepő, hogy a globális éghajlatváltozás következtében olyan gondok merülnek fel, mint az átlag alatti termelés, amellyel nem biztosítható a megfelelő ellátás.

alapvető termények
A klímaváltozás és globális felmelegedés olyan alapvető terményeket fenyeget, mint a rizs és a búza.

Milyen módon befolyásolja világszerte a klímaváltozás a növénytermesztést?

A mezőgazdaság minden országban a gazdaság és az életminőség fontos eleme, sőt, létünk egyik alapvető része.

Az igazság egyszerű: termelőink és az általuk termesztett növények nélkül nem rendelkeznénk az egészséges emberi léthez szükséges élelmiszerekkel, ezért fontos minden áron megvédenünk a növénytermesztést és az azzal kapcsolatos gyakorlatokat. Vizsgáljuk meg közösen az éghajlatváltozás növénytermesztésre gyakorolt negatív hatásait:

Aszályok

Mivel a globális felmelegedés fokozódása világszerte hatással van a csapadékmennyiségre és a vízkészletekre, a termelőknek intenzív aszályokkal kell megküzdeniük, amelyek következtében növényeik kiszáradnak és elpusztulnak.

A víz élet, és víz nélkül a növények sem tudnak növekedni. Ahol nincs víz, ott a talaj kiszárad, és a növények nem tudnak fejlődni, és víz hiányában az öntözőrendszerekkel is nehezen lehet boldogulni.

Szélsőséges hőmérsékletek

A globális felmelegedés másik következménye, amelyet a tudósok folyamatos megfigyelés alatt tartanak, az az egyik terület után a másikon uralkodó szélsőséges hőmérsékletek. Minden év elején találkozunk olyan jelentésekkel, amelyek szerint az előző évben tapasztalhattuk minden idők legmagasabb hőmérsékleteit.

Bár a növények fejlődéséhez és növekedéséhez szükség van a melegre és a páratartalomra, az extrém hőhullámok az állatállományra és a terményekre egyaránt szörnyű hatással vannak. A hőség például elősegíti a fertőzések és betegségek terjedését az állatállományban, vagy a marhák és sertések egyszerűen elpusztulnak, ha túl meleg van.

Továbbá a túl magas nappali hőmérsékletekkel együtt az éjszakai hőmérséklet is emelkedik, ami megakadályozhatja a csapadékképződést és korai rügyfakadáshoz vezethet, mindez pedig tönkreteszi és felhasználhatatlanná teszi a termést.

Természeti katasztrófák

Az egyik fő ok, amiért az emberek kezdik beismerni, hogy az éghajlatváltozás okozta problémák valódiak, azok az olyan kíméletlen és a korábbinál intenzívebb katasztrófák, mint a tornádók, árvizek, hurrikánok, jégesők és hóviharok.

A természeti katasztrófák káros hatással vannak a terményekre, az állatállományra és a halászatra is. Pontosan milyen hatásokra kell gondolni? Egy jégeső például teljesen tönkreteheti a barack- és szőlőültetvényeket, míg a hurrikánok teljesen megsemmisíthetik a part menti halászatokat és elpusztíthatják a kikötőket, mindez pedig késlelteti a termelést és az ellátást.

A szomorú igazság az, hogy az elmúlt években egyre több termelőt érintenek az effajta természeti katasztrófák.

természeti pusztítás
Az erdőtüzek már szinte állandó jelenséggé váltak világszerte.

A kártevők elterjedése

A globális felmelegedéssel és a Föld hőmérsékletének emelkedésével párhuzamosan a gombák, kártevők és gyomok veszélye is növekszik a gazdaságokban. A növényevő kártevőknek kedvez a melegebb időjárás, így növényvédő szerek használata nélkül a termelők gyorsan elveszíthetik akár a termésük egészét is.

A szén-dioxid-szint emelkedése

Bár a szén-dioxid fontos szerepet tölt be a növények fejlődésében, például a fotoszintézis vagy a vízfelvétel során, jelenleg a Föld légkörében lévő szén-dioxid mennyisége túl sok az egészséges termények előállításához és termesztéséhez. Ha például a hőmérséklet meghaladja a növény optimális szintjét, és ha nem áll rendelkezésre elegendő víz és tápanyag, a szén-dioxid-szint megemelkedik, ami egyes növények fehérje- és nitrogéntartalmának csökkenésével jár, ez pedig minőségromláshoz vezet.

Fontos kiemelni, hogy a globális felmelegedés valamennyi korábban említett negatív hatása nemcsak a növénytermesztést, hanem az állatállományt és a halászatot is világszerte befolyásolja.

De létezik-e gyógymód? Vessünk egy pillantást arra, hogyan alkalmazkodnak a termelők a folyamatosan változó körülményekhez.

Hogyan alkalmazkodnak a termelők az éghajlatváltozáshoz?

pipacs mező
Mivel a klímaváltozás nem újdonság, a mezőgazdászoknak is módosítaniuk kell a módszereiken, hogy garantálni tudják az élelmiszertermelés zavartalan folytatását.

Az emberek és a növények egyik legnagyszerűbb tulajdonsága a rugalmasságuk és az alkalmazkodóképességük. A változó körülményekhez való alkalmazkodás képessége olyan figyelemre méltó dolog, amelyre származástól és szakmától függetlenül bárki képes.

Az alábbi listában néhány olyan módszert mutatunk be, amelyek segítségével a termelők és a mezőgazdasági szakemberek a növénytermesztés érdekében képesek alkalmazkodni a globális felmelegedés okozta kedvezőtlenebb körülményekhez:

  • Különféle növényfajtákkal vagy -fajokkal próbálnak dolgozni.
  • Új módszereket keresnek a vízellátás folyamatos biztosítására és új öntözőrendszereket tesztelnek.
  • Olyan termelési módszereket használnak, mint az új típusú műtrágyák, talajművelési módszerek, gabonaszárítás és egyéb szántóföldi műveletek, amelyek minden évszakban erősebb termést eredményeznek.
  • Tanulmányozzák, hogyan kezelhetik a tűzveszélyes növényeket, és új növénybiztonságot szolgáló intézkedéseket alkalmaznak.

A fent említett listát az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) határozta meg és állította össze, hogy világszerte olyan irányelvekkel segítse a termelőket, amelyekkel folytathatják munkájukat, még ezekben a nehéz időkben is, amikor bolygónk veszélyben van.

A termelők rugalmasságukért sokkal több elismerést érdemelnek, mert folyamatosan bebizonyítják, hogy a tervezés és a bizonytalanságban folytatott munka szakértői.

Összefoglalóul arra próbáltuk felhívni a figyelmet ezzel a cikkünkkel, hogy a klímaváltozás következményei jelenleg milyen hatást gyakorolnak a növénytermesztésre. Bár a helyzet időnként elég kilátástalannak tűnhet, a termelők rugalmasságának és alkalmazkodóképességének köszönhetően már léteznek olyan módszerek, amelyekkel garantálni tudják a termelés fenntartását, még a jelenlegi instabil világban is.

Tetszett ez a cikk? Értékeld!

5,00 (1 rating(s))
Loading...

Klaudia

Idegen nyelvek és kultúrák, utazás, sport: lelkes felfedezőként ezért is szeretek fordítóként dolgozni, mert így számtalan új dolog és szakterület egy kis darabkáját tudhatom én is a magaménak.