A kémiát gyakran nevezik központi tudománynak, mivel a legtöbb tudósnak tanulmányai vagy kutatásai során valamikor elkerülhetetlenül is kémiai anyagokkal kell foglalkoznia. A biológusok például az élő szervezetek által használt összes kémiai anyagot tanulmányozzák, a geológusok és a környezetvédők pedig a talajban, kőzetekben és ásványokban található kémiai anyagokat és vegyületeket kutatják. Még az asztrofizikusoknak is kutatniuk kell a bolygók, csillagok és holdak kémiai összetételét.

A kémia tehát egy olyan tantárgy, amelyet nem tudsz elkerülni, ha tudományos karrierre vágysz.

Az évszázadokkal ezelőtti sötét kezdetek óta az alkimisták egyre több és több ismeretet szereztek az őket körülvevő világról és a természetben természetesen előforduló reakciókról. A kémiát nagyban támogató alkimisták sokáig úgy vélték, hogy az alkímiával lehetőségük lesz bármilyen fémet arannyá változtatniuk. Ezt azonban még nem sikerült elérni, legalábbis nem olyan módon, hogy annak gazdaságilag is értelme lenne.

Ha érdekel, hogy mivel foglalkozik a kémia, kíváncsi vagy a világra, és mindig is érdekelt, mi a karamell titka, vagy meg szeretnéd menteni bolygónk környezetét, akkor komolyan fontolóra kell venned a kémia területén folytatott karrierlehetőségeket. Az alábbiakban 10 okot gyűjtöttünk össze számodra, miért is érdemes kémiát tanulnod.

kémia az egyetemen
Az egyetemen rengeteg lehetőség nyílik meg előtted, hogy kémiai tudásodat kamatoztasd.

A legtöbb kémiával kapcsolatos alapképzési szakhoz emelt szintű kémia érettségit kell tenned. Egy magántanár segítségét azonban nemcsak az érettségire való felkészüléskor kérheted, hanem a kémiatanulás bármely szakaszában. A Superprof oldalán több száz kémia korrepetitor és magántanár közül választhatod ki az igényeidnek és a pénztárcádnak megfelelő oktatót.

A legjobb Kémia tanárok elérhetőek
Attila
5
5 (7 vélemény)
Attila
4000Ft
/Ft/óra
Gift icon
1.óra ingyenes!
Kornélia
5
5 (10 vélemény)
Kornélia
6000Ft
/Ft/óra
Gift icon
1.óra ingyenes!
Anita
5
5 (8 vélemény)
Anita
7500Ft
/Ft/óra
Gift icon
1.óra ingyenes!
Nikolett
5
5 (8 vélemény)
Nikolett
12000Ft
/Ft/óra
Gift icon
1.óra ingyenes!
Lőrinc
5
5 (4 vélemény)
Lőrinc
6000Ft
/Ft/óra
Gift icon
1.óra ingyenes!
Marcell
5
5 (11 vélemény)
Marcell
6000Ft
/Ft/óra
Gift icon
1.óra ingyenes!
Levente
5
5 (2 vélemény)
Levente
7000Ft
/Ft/óra
Gift icon
1.óra ingyenes!
Gábor
5
5 (6 vélemény)
Gábor
4500Ft
/Ft/óra
Gift icon
1.óra ingyenes!
Attila
5
5 (7 vélemény)
Attila
4000Ft
/Ft/óra
Gift icon
1.óra ingyenes!
Kornélia
5
5 (10 vélemény)
Kornélia
6000Ft
/Ft/óra
Gift icon
1.óra ingyenes!
Anita
5
5 (8 vélemény)
Anita
7500Ft
/Ft/óra
Gift icon
1.óra ingyenes!
Nikolett
5
5 (8 vélemény)
Nikolett
12000Ft
/Ft/óra
Gift icon
1.óra ingyenes!
Lőrinc
5
5 (4 vélemény)
Lőrinc
6000Ft
/Ft/óra
Gift icon
1.óra ingyenes!
Marcell
5
5 (11 vélemény)
Marcell
6000Ft
/Ft/óra
Gift icon
1.óra ingyenes!
Levente
5
5 (2 vélemény)
Levente
7000Ft
/Ft/óra
Gift icon
1.óra ingyenes!
Gábor
5
5 (6 vélemény)
Gábor
4500Ft
/Ft/óra
Gift icon
1.óra ingyenes!
Gyerünk!

A kémia segít megérteni a körülötted lévő világot

A kémia tanulásának köszönhetően felfedezheted, hogy mi miért történik körülötted. Gondolkodtál már például azon, hogy miért olyan finom a csokoládé, miért tisztít a szappan vagy miért kék az ég?

A kémia tanítása és tanulása – az atomok szerkezetének, egy sav-bázisoldat elektrokémiai folyamatainak vagy egy molekula sztöchiometriájának megértése – kritikus fontosságú ahhoz, hogy mindent megérts a környezetünkben az olyan minden nap használt dolgoktól kezdve, mint a fogkrém egészen a napi szinten feltöltött telefonakkumulátorokig.

A fém rozsdásodásától kezdve egészen az emésztésedig a természetben minden reakciót a kémia szabályoz. Ha mindez érdeklődéssel tölt el, akkor a kémia területén folytatott tanulmányok segítenek megválaszolni a világgal és a környezeteddel kapcsolatos összes kérdésedet. Ha további magyarázatra van szükséged, egy kémia tanár segíthet elmélyíteni a megértést.

Tudtad például, hogy a levelek ősszel azért változtatják meg színüket, mert a klorofilltermelést a fény szabályozza? Ahogy rövidülnek a nappalok, a kevesebb napsütés és az alacsonyabb hőmérséklet hatására a levelekben csökken a klorofill mennyisége, így a tavaszi és nyári napokon a levelek zöld színét biztosító pigment átadja helyét a levelekben található más vegyületeknek.

Ilyen például a levelek sárga színét adó antociánok, amelynek szintje ősszel a glükóz koncentrációjának növekedésének következtében emelkedik, vagy a narancssárga és barna színárnyalatokat kölcsönző karotinoidok – ezek termelését nem befolyásolja a napfény.

sírás hagymaszeletelés közben
A kémia az a tudomány, amely mindent megmagyaráz, ami körülötted történik.

És hogy miért sírunk, amikor hagymát szeletelünk? Egyszerűen azért, mert amikor elkezdjük szeletelni a hagymát, felszabadulnak a hagyma sejtjeiben található szulfénsavak és enzimek, amelynek hatására létrejön az S-1-propenil-cisztein-szulfoxid, ami egy meglehetősen instabil, gáz halmazállapotú anyag. Az S-1-propenil-cisztein-szulfoxid a levegőből a szemünkbe jut, és mivel a szemünk természetes reakciója, hogy könnyet termel az irritáló anyag lemosása érdekében, így ott a vízzel reakcióba lépve kénsav keletkezik belőle és voilà: így lesz az egész főzésből egy könnyekkel teli élmény.

Válj tájékozottabbá azzal kapcsolatban, amiket vásárolsz

A kémia tanulása informáltabb vásárlóvá tesz. Mivel az általunk elfogyasztott élelmiszerek nagy része erősen feldolgozott, egyre fontosabbá vált annak megértése, hogy mit is viszünk be a szervezetünkbe. Azonban minél bonyolultabbá válik az élelmiszerek címkéinek értelmezése, annál nehezebb eligazodni a különböző tartósítószerek, édesítőszerek, ételszínezékek és stabilizálószerek között.

Ha megérted, hogy mi az olyan élelmiszer-adalékanyag, mint a citromsav, nátrium-glutamát, nátrium-benzoát, nátrium-nitrit vagy guargumi, tudni fogod, mit fogyaszthatsz biztonságosan és mit kell távol tartanod az étrendedből.

Válj jobb szakáccsá

A kémiatudásod bővítésével jobb szakács leszel. Minden étel kémiai vegyületekből áll, a főzés pedig nem más, mint a kémiai kötések megváltoztatása, az anyag tulajdonságainak felhasználása, az égéssel, oxidációval, redukcióval, oldhatósággal és kémiai reakciókkal való játék, hogy az alapanyagok a lehető legízletesebbé váljanak.

A főzés egyik elsődleges reakciója a Maillard-reakció. Ez az elsődleges kémiai reakció áll a főtt és sült ételek finomságának hátterében, és akkor játszódik le, amikor az aminosavak, amelyek minden állati és növényi fehérje építőkövei, reakcióba lépnek a legtöbb élelmiszerben található redukáló cukrokkal. A legtöbb sütés-főzési technika, például a zsírban vagy olajban sütés, nyárson sütés, pirítás és pörkölés, sütőben és lassú tűzön való sütés stb. mind bizonyos fokú Maillard-reakcióval jár, amikor is hő hatására reakcióba lépnek egymással a szénhidrátok és aminosavak – ez a reakció magyarázza a sütési folyamat során kialakuló ízeket és színeket.

A karamellizálás egy másik kiváló példa a főzés mögötti kémiai folyamatokra. A karamellizálás folyamatát a kémikusok pirolízisnek nevezik. A cukrok egy bizonyos hőmérséklet felett (110 és 180 °C között, a cukor fajtájától függően) a vízzel reakcióba lépve több tucat kémiai reakciót eredményeznek, miközben több száz különböző kémiai vegyület szabadul fel.

Könnyű elhelyezkedés

A kémiával kapcsolatos szakmák száma igen magas: a nukleáris (mag)kémiától kezdve a biokémián át az analitikai kémiáig könnyen specializálódhatsz a téged érdeklő területre. Az is nagyon gyakori, hogy a vegyészek más tudományterületeken is részt vesznek, és együttműködnek biológusokkal, fizikusokkal, orvosokkal és mérnökökkel.

Lehetnél akár anyagmérnök is, és új utakat találhatnál az újrahasznosítható elemek, például a műanyag, a papír, a karton vagy az élelmiszeripar melléktermékeinek felhasználására, hogy új anyagokat hozz létre, amelyek jobban szolgálják az emberiség igényeit és csökkentik a nagyrészt hulladéklerakókban tárolt, a bolygónkat nagy mértékben szennyező szemét mennyiségét.

innovációk a kémia területén
A kémia az egyik leginnovatívabb tudományterület.

Nanotechnológus is lehetsz, aki a sejteknél kisebb elemekkel dolgozik, hogy új sebészeti és diagnosztikai módszereket, valamint hatékonyabb gyógyszereket hozzon létre.

A legjobb Kémia tanárok elérhetőek
Attila
5
5 (7 vélemény)
Attila
4000Ft
/Ft/óra
Gift icon
1.óra ingyenes!
Kornélia
5
5 (10 vélemény)
Kornélia
6000Ft
/Ft/óra
Gift icon
1.óra ingyenes!
Anita
5
5 (8 vélemény)
Anita
7500Ft
/Ft/óra
Gift icon
1.óra ingyenes!
Nikolett
5
5 (8 vélemény)
Nikolett
12000Ft
/Ft/óra
Gift icon
1.óra ingyenes!
Lőrinc
5
5 (4 vélemény)
Lőrinc
6000Ft
/Ft/óra
Gift icon
1.óra ingyenes!
Marcell
5
5 (11 vélemény)
Marcell
6000Ft
/Ft/óra
Gift icon
1.óra ingyenes!
Levente
5
5 (2 vélemény)
Levente
7000Ft
/Ft/óra
Gift icon
1.óra ingyenes!
Gábor
5
5 (6 vélemény)
Gábor
4500Ft
/Ft/óra
Gift icon
1.óra ingyenes!
Attila
5
5 (7 vélemény)
Attila
4000Ft
/Ft/óra
Gift icon
1.óra ingyenes!
Kornélia
5
5 (10 vélemény)
Kornélia
6000Ft
/Ft/óra
Gift icon
1.óra ingyenes!
Anita
5
5 (8 vélemény)
Anita
7500Ft
/Ft/óra
Gift icon
1.óra ingyenes!
Nikolett
5
5 (8 vélemény)
Nikolett
12000Ft
/Ft/óra
Gift icon
1.óra ingyenes!
Lőrinc
5
5 (4 vélemény)
Lőrinc
6000Ft
/Ft/óra
Gift icon
1.óra ingyenes!
Marcell
5
5 (11 vélemény)
Marcell
6000Ft
/Ft/óra
Gift icon
1.óra ingyenes!
Levente
5
5 (2 vélemény)
Levente
7000Ft
/Ft/óra
Gift icon
1.óra ingyenes!
Gábor
5
5 (6 vélemény)
Gábor
4500Ft
/Ft/óra
Gift icon
1.óra ingyenes!
Gyerünk!

Légy egyszerre a fizika és a biológia szakértője

Központi tudományként a kémia az egyik legjobb eszköz a fizika és a biológia megértéséhez.

A biokémia és a biofizika két olyan terület, amely a három tudományág kereszteződésében helyezkedik el. Mindkettő szervetlen és szerves kémiát, valamint általános kémiát foglal magában.

A biokémikusok a biotechnológiában, a gyógyszerkémiában vagy a törvényszéki tudományokban dolgoznak, és gyakran a környezetvédelmi ügynökségekkel, a kórházi és kutatólaboratóriumokkal is együttműködnek.

Dolgoztasd meg az agyadat és a kezeidet is

Az olyan kemény tudományokkal ellentétben, mint a fizika és a matematika, amelyek elsősorban az agyadat használják a bonyolult egyenletek és problémák megoldására, a kémia nagyon gyakorlatias terület.

Vegyészként nemcsak megtervezned kell a kísérleteket, hanem végre is kell hajtanod azokat, gyakran veszélyes vegyi anyagokkal kell dolgoznod, és nagyon bonyolult szerkezeteket és műszereket kell használnod, például tömegspektrométert, kromatográfiás készülékeket vagy desztillációs oszlopokat.

A kémia jó szórakozás

A kémia egy olyan tudomány, amely nagyon szórakoztató is lehet – amennyiben biztonságos körülmények között végzed. Az egyszerű és biztonságos kémiai anyagokkal könnyű kísérletezni, az eredmények pedig igazán lenyűgözők.

Mindenki látta már az olyan vírusként terjedő videókat, amelyeken a diétás kóla és a Mentos cukorkák hirtelen buborékképződést eredményeznek, amely otthon is könnyen és biztonságosan reprodukálható. Bár a kémia ennél sokkal több, akár a láng színét is megváltoztathatod az otthoni kéményedben.

A ház körül fellelhető egyszerű, mindennapi termékek használatával nagyon jól szórakozhatsz, és megismerheted a reakciók mögött rejlő okokat, amelyeket létrehozol és megfigyelsz.

Értsd meg alaposabban a híreket

Nap mint nap hallhatunk az üzemanyagok okozta szennyezésekről, a vizek szennyezettségéről, orvosi felfedezésekről és fejlesztésekről vagy termékvisszahívásokról szóló híreket. Pontosan azonban mennyit is értünk ebből valójában?

kémia és környezetvédelem
A kémia területén szerzett diploma segítségével hozzájárulhatsz bolygónk megmentéséhez.

A kémia területén szerzett ismeretek révén tájékozottabbá válhatsz a világban zajló eseményekről. Ahhoz, hogy meg tudjuk érteni az olyan eseményeket, mint az óceánokba szivárgó olaj vagy a földalatti víztartó rétegek vegyi szennyezését és azok következményeit, szintén rendelkeznünk kell egy kis kémiai háttérrel.

Mivel az éghajlatváltozásban érintett iparágak többségét nemzeti törvények szabályozzák, azzal, hogy megérted, mi történik a szomszédságodban, a lakhelyeden vagy az országodban, tájékozottabb szavazóvá válsz.

Teremts egy jobb világot

A vegyipar sokáig a világ jelentős szennyezési problémáinak egyik fő okozója volt. Az elmúlt 70 évben például a műtrágyák intenzív használatának megjelenésével a mezőgazdaságunkban a vegyészek a legtöbb szennyezési válsághelyzetben az élen jártak.

A műanyaghulladékok, a CO2-kibocsátás, a szennyezett vizek vagy a meddő talajok mind a kémia helytelen használatához köthetők, főként önző gazdasági okokból. Azonban a vegyészek által létrehozott zűrzavart a vegyészek meg is tudják oldani.

A műanyagok újrahasznosítása és új alternatívák, illetve felhasználási módok feltalálása a sokáig szemétnek tekintett anyagok számára az egyik olyan kihívás, amellyel a fiatal hivatásos vegyészek ma szembesülnek. A szén-dioxid az egyik fő üvegházhatású gáz, amely elsősorban az energiaiparban, a közlekedésben és az iparban elégetett fosszilis tüzelőanyagok felhasználásával keletkezik. A vegyészek jelenleg a légköri szén-dioxid megkötésén és annak tiszta energiaforrásként való felhasználásán (is) dolgoznak.

Bolygónk megmentéséért az ipar hatásaival szemben sokkal többet kell tennünk, a munka nagy részét pedig a vegyészek fogják elvégezni.

A kémia tehát sokkal több, mint az elemek periódusos rendszerének ismerete.

Bármelyik tudományterületet is választod a karriered szempontjából, a kémia mindig jól jön, mert segít megérteni mindent, ami körülvesz az általad viselt ruháktól kezdve egészen az ételekig, amiket fogyasztasz. A környezetünknek okozta hatalmas károkat figyelembe véve úgy tűnik, hogy a vegyészekre egyre nagyobb szükség lesz, hogy segítsenek az előző generációk által okozott problémák megoldásában. Ha Budapesten élsz és szeretnéd elmélyíteni tudásodat, akkor érdemes megfontolni a kémia korrepetálás budapest lehetőségét.

Tetszett ez a cikk? Értékeld!

5,00 (1 rating(s))
Loading...

Klaudia

Idegen nyelvek és kultúrák, utazás, sport: lelkes felfedezőként ezért is szeretek fordítóként dolgozni, mert így számtalan új dolog és szakterület egy kis darabkáját tudhatom én is a magaménak.